Vdstraat Marnix

Marnix van de Baan, eigenaar Van de Baan Tuinen uit Zeewolde

Gras dat tussen de tegels komt

Marnix van de Baan is inmiddels zo’n zeven jaar eigenaar van zijn hoveniersbedrijf, Van de Baan Tuinen uit Zeewolde. “Samen sparren met collega’s bij ‘van het Groen’, levert ons allemaal nieuwe inzichten op: in het ondernemerschap en in het hovenierswerk.”

In de loop der tijd is de ‘van het Groen’-groep hechter geworden, vindt Marnix. “Ik vind het een goede zet dat we ervoor gekozen hebben om ons samen verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld met trainingen, excursies en bijeenkomsten. Het is interessant om dit soort dingen samen te ondernemen. Iedere hovenier in de groep heeft een eigen visie. We weten van elkaar hoe de ander erin staat. Het is mooi om op een breder vlak nieuwe inzichten op te doen. Voor de groep, maar ook voor de branche.”

Toekomstgericht denken

Op bedrijfsmatig vlak leerde Marnix al veel van de bijeenkomsten. “Vooral rondom de financiële aspecten van mijn bedrijfsvoering. Wat ik bijvoorbeeld zelf een lastig vraagstuk vond, is of ik wel of juist niet een vergoeding voor een ontwerp zou vragen. Naar aanleiding van de avonden met de groep heb ik daar voor mezelf een duidelijke keuze in gemaakt.” Marnix leerde ook meer toekomstgericht te denken. “Onlangs maakte ik binnen mijn bedrijf een switch. Ik heb een volledig elektrische hijskraan gekocht, op ondernemersgebied een strategische keuze. Nu nog gebruik ik deze hijskraan binnen Van de Baan Tuinen, maar mijn streven is om straks een apart bedrijf op te zetten om met de kraanwerkzaamheden door te groeien naar de toekomst.”

Waarom de ondernemer uit Zeewolde deze stap zette? Eén van de redenen was dat hij niet de juiste jongens op de juiste plek kreeg. “Door de inzet van de hijskraan kan ik in mijn eentje een tuin aanleggen, compleet met zware tegels en grote struiken en bomen. Ik ben niet afhankelijk van anderen en kan daardoor de kwaliteit waarborgen.”

Een andere branche in?

Met de aanschaf denkt Marnix op meerdere vlakken aan de toekomst. “Het is lichter voor je lichaam, ik kan er goed mijn boterham mee verdienen én kraanwerk kun je vaak ook doen op regenachtige en koude dagen. Ik verhuur de kraan twee à drie dagen per week aan een collega-zzp’er. Daarnaast verhuur ik mij zelf aan kraanbedrijven, die naast tuinwerk voornamelijk op en rond de bouw werken. Met deze stap ga ik wel een andere branche in, hoewel ik soms ook bij mensen kom die hun huis aan het verbouwen zijn en ook hun tuin op de schop willen nemen. Daar is ook al een tuinklus uit gerold!”

Goed doen voor de wereld

Nog een toekomstgerichte visie is de bewuste keuze voor een volledig elektrisch model. “Omdat ik niet te maken heb met uitstoot, mag ik met deze kraan overal komen. Hij is klein genoeg dat ik er zelfs inpandig, dus in bedrijfspanden, mee kan werken.”

De vraag of elektrisch materieel de juiste keuze is, komt ook in de ‘van het Groen’-groep naar voren. “Bepaalde machines kun je al prima elektrisch kopen, zoals heggenscharen en rolbezems. Maar sommige kettingzagen en bandenslijpers zijn elektrisch nog niet op het niveau dat je wil hebben. Daar moet je dus voor jezelf een afweging in maken. Ik denk dat ik er goed aan doe om deze stap te zetten met de elektrische hijskraan. Ik kan er op termijn meer werk door krijgen én doe ook goed voor de wereld. Het zijn echt thema’s die tijdens de bijeenkomsten met de ‘van het Groen’-groep aan bod komen.”