Leon Te Winkel

Léon te Winkel, eigenaar van Te Winkel Services in Aalten

Gras dat tussen de tegels komt

In 2006 begon Léon te Winkel met Te Winkel Services in het Gelderse Aalten. Op dit moment maakt zijn onderneming een ontwikkeling door, die mede in gang is gezet door de gesprekken tijdens de ‘van het Groen’-bijeenkomsten, vertelt Léon.

Léon is vanaf de start van de ‘van het Groen’-groep aanwezig bij de bijeenkomsten. “Naast ons hoveniersbedrijf, hebben wij ook een steenhandel. Op een gegeven moment is het erin geslopen dat we overwegend bezig waren met verharding en bouwwerken in de tuinen. Mede door gesprekken tijdens de bijeenkomsten van ‘van het Groen’, zijn we nu de switch aan het maken naar een meer groene uitstraling. Om dat te bewerkstelligen, zijn we momenteel ons eigen showterrein aan het omvormen.”

Aanjagen van gedachtegang

De hoofdreden voor de nieuwe richting die Léon met zijn bedrijf inslaat? “We hebben mensen nodig! Klanten zijn er genoeg, maar goede hoveniers zoeken we altijd. Wij hebben het idee dat we ze niet kunnen vinden omdat we ons voorheen veel richtten op de verharding. Met een meer groene uitstraling, hopen we mensen aan te trekken die mooie, groene tuinen willen maken.” Door de gesprekken met de andere ‘van het Groen’-hoveniers werd die gedachtegang verder aangejaagd, vertelt Léon. “Die gesprekken hebben me aan het denken gezet. Dat is ook de meerwaarde van de groep: we bespreken allerlei thema’s met elkaar. In de groep zitten een aantal jongens met veel verstand van plantgoed. Een ander is wat groter in het ondernemen dan wij. Wij kunnen ons daar aardig aan optrekken. Het is uitdagend om met elkaar mee te denken.”

Dezelfde problemen

Net als de andere hoveniers, merkt ook Léon dat er vandaag de dag andere problemen spelen in tuinaanleg en -onderhoud dan pakweg twintig jaar geleden. “We hebben allemaal te maken met de klimaattransitie en ik merk dat de anderen in de ‘van het Groen’-groep met dezelfde problemen worstelen als wij. Samen kun je kijken welke stappen je kunt zetten, in hoeverre je meegaat in duurzame ontwikkelingen. Zo hebben we het bijvoorbeeld over manieren om tuinen op een andere wijze in te richten. Je wilt de groene uitstraling behouden, maar wel kiezen voor beplanting die beter bestand is tegen het weer. Door hier samen over te praten, kom je vaak tot een oplossing.”

Eigen koers varen

Als ondernemer vaart Léon altijd zijn eigen koers. “Ik heb een bepaald beeld van waar we naartoe willen met ons bedrijf. Maar door de bijeenkomsten van ‘van het Groen’, kom ik soms tot andere inzichten. Ik pik eruit wat voor ons van toepassing is. Laatst bijvoorbeeld hadden we het over de marges die op plantgoed worden aangehouden. We kwamen er achter dat daar onderling grote verschillen in zitten. Dat zet mij zeker aan het denken. En door de gesprekken met de groep, werk ik mijn offertes niet meer uit in Excel, maar in een boekhoudprogramma. Allemaal zaken waar we ons voordeel uit halen.”